Tolkar första mötet

När vi hör eller ser en ny människa får vi genast en uppfattnig om personen i fråga, uppfattnignen kan sedan ändras. Vi tolkar inte bara det vi ser utan vi lägger till våra känslor och ser egenskaper som kanske inte finns när vi sedan lär känna personen. Visst kan vi tänka så här, han såg sträng ut då är han nog det, hon log och då är hon nog ok. Visst kan det första intrycker bli fullständigt fel. Förvånasvärt ofta visar det sig att många snabbt kan skapa sig en bild av en person, utan att man har lärt känna personen. Hur kan man det?

Om personen avviker på något sätt så observeras den avvikelsen omedelbart tex, språket, fysiska egenskaper, extrem fetma eller ett handikapp. Kan vi sedan släppa våra första intryck ? Ja det går om man har lite empati och lyssnar på personen och ger den en chans. Sen är det inte alltid som kemin stämmer mellan oss människor och det behöver den inte heller alltid göra. Men alla kan få den respekt som man själv vill ha vid det första mötet. Det värsta som finns är väl hörsägen alltså när man redan innan träffen får information om personen som kanske inte alls stämmer sedan, då kan det bli svårare att acceptera personen. Då har man kanske redan bildat sig en uppfattning om personen och det kan bli stora problem att arbeta bort.

Visst finns det människor som man har svårt för, tänk er in i situationen att ni ska möta en straffad person som sak in i ert arbetslag. Vi fanteserar om att han eller hon är straffad för barnpornografi och incest, visst skulle situationen bli svår. Personen har tagit sitt staff och ska ut i samhället igen. Kluven eller? Man ska ju ha lika chans eller?

Kommentarer
Postat av: Jenny

När vi läste försäljning i skolan så lärde vi oss att på 30 sekunder har man förbrukat de där första intrycket, under 3 minuter har kunden redan bestämt sig. Jag tror de är lite så när man möter en person i verkliga livet också... Sen kan man ändra uppfattning ju mer man lär känna personen. Men första intrycket är alltid de man kommer ihåg.

2010-01-14 @ 23:13:04
URL: http://jennygottfridsson.blogg.se/
Postat av: milo

Ja men första intrycket är ändå viktigt för ett fortsatt gott intryck.

2010-01-17 @ 18:50:22
URL: http://milogottfridsson.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0