Min tid är begränsad.

Har hört från det att man var barn att det tillhör en viss ålder. Ja men nu känns det som om jag inte vet i vilken ålder jag ska tillhöra. 49 år? Ska livet leka eller det börjar avta? Hormonerna spökade i tonåren och det gör de nu också, humöret och känslorna är inte som det brukar, åldern? Var har draget i mej tagit vägen? Är det slut på draget i käringen nu? Nu skulle jag kunna göra allt ja vill, barnen är vuxna o klarar sig själva, är det inte nu min tid ska komma?

Min tid är begränsad, nu e det bara att köra. Göra vad jag vill, när jag vill. Allt som jag drömt om förr kan jag göra nu, hm, men det verkar som om jag har förändrats, inte samma önskemål som förr. Tänk att göra något helt galet en morgon när man vaknar, något så galet så man blir paff själv, men vad ska det vara? Kan en snart 50 åring bete sig hur fan som helst? Nja kanske inte, får nog hålla igen på galenskaperna lite, eller?

Det jobbigaste är att jag idag inte vet vad jag vill, jag är som en fjortis. Kanske är det så enkelt att jag är nöjd, kan det vara så? Är jag lycklig så det räcker måste jag göra något annat för att se om jag har det bra? Vill jag prova? De va ju fan vad jag velar, konstig känsla att inte känna igen sig själv. Men visst är det krut i käringen, vet bara inte vart jag ska lägga krutet. Är jag ensam om att känna så här?

Oro

Att ordet oro kan betyda så mycket om man tänker efter. Vissa oroar sig för allt, stort som smått. Jag är nog inte speciellt orolig av mig, finns vissa saker som............hm, tandläkaren och att det ska hända mina nära något hemskt. Då kan mina tankar snurra som en väderkvar i full stormvind. Det hemskaste som kan hända plus lite till, ja ni kan tänka er. Annars tycker jag att jag är lugn för det brukar ordna sig till slut, ändå.  Idag kan jag koppla av och bara njuta av livet, gick inte när barnen var små. Blev ofta kallad hönsmamma, det var en hemsk tid när man såg faror i varje hörn när barnen skulle iväg utan mig. Inte så jag beskyddade mina barn, nej känslan av att något skulle hända när inte jag var med, den känslan gjorde mig nästan sjuk vissa gånger. Det trodde ni inte om mig, va? Jag kunde trimma upp mig själv så jag kräktes, sen blev jag förbannad på mig själv och bestämde att så här får jag inte må. Att arbeta bort detta var inte lätt, jag var så rädd att ungarna skulle märka på mig hur jag mådde, för då hade jag ju förstört det som var roligt för dem. Min man fick lära mig att lugna ner mig och tänka på annat, till slut gick det över. Jag kan förstå att detta med oro kan gå till överdrift, hade jag inte kommit över detta med min oro så hade det kanske bara eskalerat med andra saker också. Så lätt oro kan ta över våra liv, vissa får ju tvångstankar och hela livet går ut på att oroa sig. Stackars människor....livet ska vara glatt med lagom oro.

Kallt och vitt...

Nu har det blivit mycket bröd här så jag gör ett inlägg till som handlar om kylan. Först får vi ingenting och sedan blir det SVINKALLT. Kylan går ju rakt igenom en, börjar man frysa blir man ju aldrig varm igen. Snön eller det lilla som ligger här ute lyser upp dagen, skulle vilja att det kom några cm till. Än är det långt till vår, nu e det vinter. Vad tycker ni om vintern?

Bröd på beställning.......

Just nu bakar jag bröd varannan dag, och ett försvinner varje gång direkt. Ni vet varmt med smör som smälter,mmmmmm gott. Här kommer ett jäs och ett utan jäsrecept som jag använder.....


Snabba honungsbröd. 2 st

detta behövs.
18 dl rågsikt
4 tsk bakpulver
2 tsk salt
4 tsk bikarbonat
1 dl honung
4 msk apelsinjuice koncentrerad
1 l filmjölk
så här gör man: Blanda alla torra ingredienser. Värm honungen 37 grader och rör ner med juice och filmjölk.
degen ska vara kletig/kladdig. häll degen i 2 smorda formar grädda 175 grader i ca 45 minuter.


Kisellabröd. 2 st
detta behövs.
 15 dl rågsikt
3 dl vetemjöl
5dl värmd mjölk
1 burk kisella
1 dl sirap
2 tsk salt
50 gr jäst
så här gör man: smula ner jästen i 37 grader mjölk, sedan salt +sirap och kisellan och sist mjölet. Jäsa 30 min knådas och bakas ut o läggs i form eller på plåt. gräddas 175 i ca 30-40 minuter.


När jag ändå ska baka bröd som jäser slår jag ihop en omgång som inte ska jäsa och sätter in de sammtidig, inte mer jobb och samma dis. Och det bästa är att det blir tvåsorters doftande bröd som går bra att frysa......


Säg gärna vad ni tycker om ni provar att baka dessa bröd......lycka till

Tänker dela med mig, ger er mina recept..

Ska skapa en ny kategori som ska heta Recept, där kommer jag att lägga lite goda bröd o kakrecept. Hoppas någon provar och säger vad ni tycker. I kväll doftar mitt hus nybakat bröd. Jag har bakat fyra limpor bröd, alltså två sorter och jag gör alltid så här när jag bakar bröd. Jag tar ett jäsbröd och medans det jäser gör jag ett bröd som inte ska jäsa o sätter in alla fyra limporna samtidigt. Enkelt tycker jag.

här kommer recepten o prova gärna....

Nyttigt bröd   Oerhört lätt att baka, bara att röra ihop.

Det här behöver du…

5 dl dinkelmjöl
2 dl grahamsmjöl
3 dl rågsikt
2.5 dl fyrkornskross
1 dl vetegroddar
1 tsk havssalt
4 tsk bikarbonat
5 msk blandade brödkryddor
1 liter ekologisk filmjölk
0.5 dl sirap

Gör så här…

1. Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och bröa två 1,5 liters formar.
2. Blanda alla torra ingredienser i en stor bunke.
3. Tillsätt filen och sirapen och rör om ordentligt. Fördela smeten i de två formarna och in i ugnen i ca 80-100 minuter.


MOTOTSBRÖD.....
2 ST BRÖD

50G jäst
5 dl vatten+ 50 gr smör
1,5 tsk salt
1 dl vetekli
1 dl solrosfrön
0.5 dl linfrö
4 dl rivna morötter
3 dl grahamsmjöl
6 -8 dl vetemjöl
gör så här.

smula jästen i degbunken, smält smöret och tillsätt vattnet, rör om till 37 grader. Häll lite o rör ut i jästen.
Häll i resten av vätskan o rör i salt, vetekli, solrosfrö, linfrö, rivna morötter och grahamsmjöl. Tillsätt vetemjöl
lite i taget tills degen släpper från kanterna.
strö lite mjöl över degen o låt jäsa under duk ca 30 minuter.
Slå upp degen o dela den i två delar. Knåda degen tills den blir formbar och inte kletar. Baka ut två limpor o låt jäsa
igen i 30 minuter. Gräddas i undre delen av ugnen 175 grader i ca 35 minuter......




Anders Svensson/Håkan Juholt


Det finns några personer som jag tycker är på fel plats i livet. Den ena är fotbolls pensionären Anders Svensson och den andra är S-ledaren Håkan Juholt. Ingen av dessa tillför något positivt. Anders S har inte varit någon klippa i svenska landslaget de sista 10 åren, men nu säger han själv att han nog backar inför svenska landslaget. Det tackar jag för, det har sett bedrövligt ut på matcherna och det finns många fler yngre talanger att sätta på hans plats. Anders säger själv så här " Jag vill känna att jag är med och tillför något, inte bara är med". Precis Anders, så har jag tyckt länge. Lämna till någon som tillför mer. Då är nästa person Håkan J, men snälla Håkan, vad är det du inte förstår? Du har allt och alla emot dig hur tror du att du ska tillföra något när inte svenska folket tror på dig. Känner du inte att det inte funkar? Hur kan du med berott mod sinka och ljuga och förlöjliga dig själv. Hur kan man med lite sunt förnuft tro att inte liken i garderoben ska komma fram? Hallå, alla vet väl hur vissa positioner granskas, eller? Nej Håkan gör som Anders S, BACKA, och det fort som fan.................





Badrumsskåpet?

Vem har koll på sina skönhetsprodukter i badrummet? Inte jag i alla fall. Jag städade kollade bäst före datum på kosmetika och andra förstahjälpen saker. OJ, oj vad gamalt vissa saker var, kan det vara skadligt. Nu är det kastat o jag ska köpa nytt. Produkterna luktar inte illa, färgen är den samma, konsistensen är okey, inget ludd eller mögel dock bäst före 2001.
Hur kan det bli så här i ett badrumsskåp som man städar med jämna mellanrum? Inte kan väl tvål och schampo bli för gamalt?

Insändarfrågor är bra dumma...........

Läste denna insändare i en veckotidning förra veckan, och börjar undra om folk e dumma på riktigt.

Frågan är " Är det två hanar?
Vi har nyligen fått två kattungar som skulle vara en hona och en hane. De är nu 4,5 månader och det ser ut som om honan också har pungkulor. Är det så att vi fått två hankatter?

Hur FAN ska de på tidningen kunna svara på denna fråga? Svaret blev därefter....

Livet är underbart.....just nu

I går var vi barnvakter till två älskade twins, det är så kul att ha dom. Så sociala och harmoniska, så söta o så kramiga, man skulle vilja äta upp dem. Idag var vi hos mamsen på middag, vi syskon med våra barn o deras respektive. Vilken samling, ribban är hög när vi stimmar o stojar. Maten då, kokt potatis, kokt blomkål, porterstek och världens godaste mammasås. Äpplekaka och vaniljsås och senare kaffe och kakor. Jag älskar mammas mat, den är super o det är så härligt att slippa laga den själv. Varför är mammas mat alltid så god? Vad lagar era mammor som ni älskar?

Släppa greppet om sina barn......

Vi vilken ålder eller tid ska man släppa greppet om sina barn? När de gått sin utbildning, när de är sambo, när de förlovat sig, när de gift sig, när de skaffat hus. Ja jag vet inte, känns som om man aldrig kan släppa taget helt. Men då vet jag också att man gör sina barn en otjänst. Hur ska de då lära sig vuxenlivet med ansvar för sig själv, ekonomin och egen familj? Vem om inte jag ska lära dem att avstå från vissa saker för att kunna betala räkningar? När livet leker så är det inte så roligt att höra mossan babbla om försäkringar och fackavgift. Vem ska lära dem vad matvaror kostar och hur man tillagar den så det inte bara blir snabbmat, jo jag. Lagens krav på föräldrar att försörja sina barn upphör definitivt den dag barnet fyller 21 år om den studerar annars är man försörjningsskyldig till barnet fyller 18 år. Man ska ha klart för sig att vuxna barn är dyra, läste på internet att de kostar mellan 60 000 och 100 000 om året. Det är ett faktum att familjens ekonomi försämras mycket kraftigt om barnen inte flyttar o klarar sig själva. Konsumentverket har en broschyr som heter "Koll på pengarna". Där räknar de att en tjej ska betala 3600 för el, hyra och mat. En kille bör betala 3980 på grund av högre matkostnader. Om jag hade följt detta hade jag varit miljonär. Det handlar om att lära de unga vuxna att så snabbt som möjligt förstå att göra rätt för sig. Jag tycker nog att vi har lyckats med våra barn, vi är halvvägs känns det som. Jag menar inte att man ska tjäna pengar på sina barn, man kan använda pengarna till deras första bostad så känns det lättare att ta hyra för de små stackarna. Första gången jag fick pengar för hyran hade jag så dåligt samvete så jag höll på att ge dem tillbaka igen, men nej det ska kosta att bo. Ingen kan bo gratis då får man bygga sig en koja i skogen.

RSS 2.0