Jul underbara jul

Ja då är julen över, den bara försvann. Alla förberedelser, all förväntan, var över på ett par timmar. Varför gör man det så stort? Julklappar hör ju till julen, sen kan det diskuteras, vem som ska ha julklappar. Alla, bara barnen, bara de närmaste, kusiner o kompisar. Man måste dra gränsen någonstans, jag har låtit mina gäster vara med o bestämma. De här få underbara timmarna de är ljuvliga. God mat, förväntan på tomten, öppna paket, mer mat o massa godis o frukt. Magen repar sig inte på flera dagar.
 
Lillejulfrukost med båda mina barn o deras familjer kom o åt frukost o sen öppnade vi julklappar. Anton o hans familj firar jul med Jannices sida detta året, vi kör vartannat år. Efter lunch körde jag o mannen o Jenny Elly till svärmor som bor på ett äldreboende o fikade lite. Senare på kvällen var jag o tomtade hos en familj, det gick bra, men vad julklappar det var att dela ut...............julafton då förberedde jag o mannen lite mat o sen kom min mamma o hennes man, senare Jenny o hennes familj o strax därefter kom svärfar. Vi åt o drack så vi nästan sprack, likadnt varje år. Tomten kom o paket öppnades igen. Mer ost o kex, kaffe o kaka, gröt o saftsås, ja ni vet själva vad som ska ner i stackars magen. Att se förväntan i barnbarnens ögon är så härligt.............

Retar mig på viss förälder i affären.................

Visst e det lite mer folk i affärerna just nu till jul, men mitt inlägg gäller mataffären. Det finns ju kundvagnar o kundkorgar att låna när vi ska handla, superbra. När jag var i affären senast var det en mamma som lyfte ner sin flicka i kundvagnen, ja flickan var för stor för sistsen där barn ska sitta. Jag uppskattar att flickan var åtta nio år, o kan ni då se framför er när mamman skulle lyfta ner denna klump till flicka. Vagnen höll på att välta flera gånger., när de slutligen lyckades pressa ner hela kroppen med armar o ben i denna varovagn så bestämde flickan om de skulle svänga höger eller köra rakt fram. Det kokte i mig, men så tänkte jag att flickan kan ha något dolt fel eller ett funktionsfel som inte syns. Jag slutade kolla på dem o började handla mitt eget, men den här kundvagnen förföljde mig vart jag än gick. Det var jobbigt att se och höra på mamman o flickan. Jag betalade o vilka mötte jag i dörren ut, jo kära mamman o flickan. Mamman använde ett nerdvärderande språk till flickan o flickan gav igen med ett fult språk som inte lämpar sig att skriva här. Borta vid kundvagnarna säger mamman in i bilen med dig din lilla horunge....What, hörde jag rätt...........Vänder mig om o säger till mamman.....trevligt språk du använder o du jag tror inte äpplet faller långt från trädet...sa jag o gick. Jag var rosenrasande o tänkte att varför kan jag inte hålla munnen.....varför var jag lika låg som mamman??? fast jag inte tog de fula orden i munnen så kanske jag sårade mamman? eller?

Kasta eller inte kasta..................

Ja när ska vi kasta maten? Läste precis en undersökning här på nätet o 60% av vår befolkning vet inte skillnaden på bäst före datum eller sista förbrukningsdag..WHAT
Bäst före datum är bara en rekommendation från tillverkaren, oftast håller livsmedlet mycket längre. Det går att lukta eller smaka om maten är okey eller dax för soptunnan.
Sista förbrukningsdagen betyder att livsmedlet kan vara otjänligt när datumet har passerat.
Vi i Sverige kastar mest av frukt o grönt, här kan väl ögat avgöra om det går att använda eller det är matafallshinken som gäller.
Se på denna siffran o tänk efter  771000 ton mat kastar våra hushåll o restauranger  142000 ton årligen. Är detta rimligt? Jag blir inte förvånad. Jag själv får också kasta mat ibland, men jag försöket tänka lite längre. Lukta o smaka är ett bra exempel, o inte nog med att vi kastar i onödan, tänk på matkontot. Går att spara åtskilliga hundralappar på att ta vara på maten. Hålla frys o kylkedjan, inte låta maten stå framme mer än den behöver. Sen ser jag att vi har en trend i vårt land på slit o släng o köp nytt. Men mycket av maten varar mycket längre än bäst före datum. Jag har handlat flera gånger på matsmart.se, billiga livsmedel som håller på att passera bäst före datum. Jag vet också att många resonerar precis tvärt om, är det datummärkt så är det, då ska det i soporna. Men snälla ni tänk efter, behövs det verkligen kastas?
Hur gör ni? snälla kommentera så vi kan ha en diskussion....

Ordspråk

Ibland hittar jag lite att fundera över....här kommer några ordspråk som man kan fundera på.
 
  • Man bör aldrig skämmas för att erkänna att man har haft ´fel, för det betyder ju att man är klokare idag än i går.

Sen finns det ju människor som aldrig kan ha fel, o de blir fan aldrig klokare heller...........

  • Att våga är att förlora fotfästet en liten stund. Att inte våga är att förlora sig själv.

Våga o våga, tycker i min ålder att det mest handlar om att vara bekväm. Man vet va man har o är rätt nöjd.

  • Inatt smidde jag tusen planer, men i morse gjorde jag som vanligt.

Än en gång kommer bekvämligheten fram. Tänka går ju men det är långt till handling...

  • Hellre en dålig karaktär än ingen alls.

Ja eller hur, man kan ju ändå inte vara alla till lags..

 

 

                        KRAM


Mycket har hänt.................

Ja satan i gatan vad tiden springer iväg, var blir den av? Jag är nu Mormor till två underbara tjejer som jag har förmånen att bo nära, jag kan träffa dem ofta o det är jag så tacksam för. Jag är också farmor o det är samma sak här, de bor i samma by så bara köra inom när man vill mysa, busa eller pussas. Jag vill vara delaktig i mina barnbarn, jag vill bygga en relation som varar livet ut. De ska veta att jag finns i alla lägen. Elly som är fyra år vet att jag finns o vart jag är, är jag inte hemma så är jag på jobbet. Längtar hon efter mormor söker hon mig där jag är, gullfia. Den relationen går inte av för hackor, kärlek på hög nivå. Lilla Ebba har jag kanppt hunnit bygga någon relation med, men det kommer hon är ju bara 7 veckor. William är nu drygt 2,5 år o det är farfars gosse, jag duger bara ibland. livet är underbart.
 
Juletid o julestress? Nej i år skiter jag i det mesta, känner mig sliten o trött, gör vad jag känner för o resten får vara. Det blir jul ändå. Oh det här med jul,,,, så mycket förberedelser o förväntningar o sen är det över på ett par timmar. Det finns ljusglimtar också, pynt o ljus o mycket mys. hur har ni det nu när det bara är två veckor till jul????

RSS 2.0