Hur ska en bra chef vara?

Det är en egenskap som blir mer efterfrågad hos toppchefer, enligt amerikanska Harvard Business Review. I Skandinavien har vi tagit frågan ett steg längre, eller ett steg tillbaka. En norsk debatt och en svensk bok diskuterar om chefer blivit för känslomässiga. Harvard Business Review gick nyligen igenom hundratals rekryteringsprofiler samt genomförde ett stort antal djupintervjuer för att kartlägga vad som eftersöks hos toppchefer.

Ett tema som löpte genom önskeprofilerna var att mjukare ledarskapsförmågor som att vara en god kommunikatör och lagspelare blir viktigare. För vd-rollen efterfrågades specifikt empati – förmågan att sätta sig in i en medarbetares situation och känslor. Fortfarande  behöver ledare  bli mer empatiska.

Mina ord om att vara chef……………

Det är ingen svårighet att vara chef om man bara är mänsklig med sunt förnuft, det är ett lag och alla måste få vara med på sina egna villkor. Alla ska kunna utföra samma arbete om inte så måste man bygga på mer självförtroende. Att lära gruppen att våga trots att man kanske misslyckas och lär sig utav erfarenheten. Laget ska åt samma håll och det är lätt om man pratar mycket om varför och hur. Alla får ha dåliga dagar, bara man talar om att det är en bad day. Man kan ju inte vara på topp varje dag, resterande arbetskamrater stöttar upp på den dåliga dagen. Som chef är det viktigt att själv vara tydlig och stå för sina fel och brister, då smittar det av sig på gruppen. Sen underlättar det om man har en bra grupp att arbeta med och det har jag, världens bästa tror jag…………….

 

 


Kommentarer
Postat av: Sara Li

Åh vad gulligt skrivet om din lilla grupp... Ja vi har det verkligen toppen. Tror det mycket är du också som fört oss samman till ett team på ett utmärkt sätt!

2011-04-25 @ 21:34:53
URL: http://[email protected]
Postat av: Heidi

Håller me Sara :) Plus att du är ju en sjukt bra chef! Ps.Är inte ute efter löneförhöjning, haha :-D

2011-04-26 @ 22:35:48
URL: http://lillhedda.webblogg.se/
Postat av: Heidi

Håller med Sara : ) Plus att du är en ju en sjukt bra chef! Ps.Är inte ute efter löneförhöjning, haha :D

2011-04-26 @ 22:50:17
URL: http://lillhedda.webblogg.se/
Postat av: Paulina

Grym design du har på din blogg. Har du gjort den själv? Skitsnyggt i alla fall!

2011-07-11 @ 15:04:14
URL: http://gravidforsakring.net

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0