Kasta eller inte kasta..................

Ja när ska vi kasta maten? Läste precis en undersökning här på nätet o 60% av vår befolkning vet inte skillnaden på bäst före datum eller sista förbrukningsdag..WHAT
Bäst före datum är bara en rekommendation från tillverkaren, oftast håller livsmedlet mycket längre. Det går att lukta eller smaka om maten är okey eller dax för soptunnan.
Sista förbrukningsdagen betyder att livsmedlet kan vara otjänligt när datumet har passerat.
Vi i Sverige kastar mest av frukt o grönt, här kan väl ögat avgöra om det går att använda eller det är matafallshinken som gäller.
Se på denna siffran o tänk efter  771000 ton mat kastar våra hushåll o restauranger  142000 ton årligen. Är detta rimligt? Jag blir inte förvånad. Jag själv får också kasta mat ibland, men jag försöket tänka lite längre. Lukta o smaka är ett bra exempel, o inte nog med att vi kastar i onödan, tänk på matkontot. Går att spara åtskilliga hundralappar på att ta vara på maten. Hålla frys o kylkedjan, inte låta maten stå framme mer än den behöver. Sen ser jag att vi har en trend i vårt land på slit o släng o köp nytt. Men mycket av maten varar mycket längre än bäst före datum. Jag har handlat flera gånger på matsmart.se, billiga livsmedel som håller på att passera bäst före datum. Jag vet också att många resonerar precis tvärt om, är det datummärkt så är det, då ska det i soporna. Men snälla ni tänk efter, behövs det verkligen kastas?
Hur gör ni? snälla kommentera så vi kan ha en diskussion....

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0